Rysia

Rysia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Sałatka Szpinakowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sałatka szpinakowa - wyśmienity dodatek każdej imprezy.

Sałatka Szpinakowa

Składniki:

Sałatka Szpinakowa

 

 

  • polewa:
  • 4 łyżeczki musztardy dijon,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 60 ml octu z białego wina,
  • 2 łyżeczki sosu worcestershire,
  • 1 łyżeczka soli ziołowej,
  • 125 ml oliwy,
  • 2 posiekane zielone cebulki.

Sposób przygotowania:

Sałatka Szpinakowa
Boczek pokroić w kostkę i przysmażyć, aż będzie kruchy. Tłuszcz odlać i zachować. Szpinak umyć, liście porozrywać na drobne kawałki. Ułożyć na talerzach. Posypać boczkiem, grzybami, serem i jajkami. W rondelku podgrzać 3 łyżki tłuszczu z boczku. Dodać musztardę i cukier, zagotować. Domieszać ocet, sos worcestershire i sól. Powoli dodawać oliwę, cały czas mieszając. Wmieszać zieloną cebulkę. Sosem polać sałatkę, podawać zaraz po przygotowaniu.