caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Sałatka warstwowa z tuńczyka

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Jedna z moich ulubionych sałatek

Sałatka warstwowa z tuńczyka

Składniki:

Sałatka warstwowa z tuńczyka

 

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (najlepiej kawałki)
  • 2 szklanki ugotowanego na sypko ryzu
  • 1 szklanka pokrojonych w kostkę ogórków konserwowych
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostke
  • 5 jaj ugotowanych na twardo (pokrojonych w drobna kostke)
  • 1 szklanka startego zółtego sera
  • 1 puszka kukurydzy
  • majonez
  • ketchup
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka warstwowa z tuńczyka
Ryz przyprawić sola i pieprzem, wymieszać. Ułozyć w salaterce jako pierwsza warstwę, posmarowac ketchupem. Następnie połozyć ogórki konserwowe wymieszane z cebula, posmarowac majonezem. Nastepna warstwe robimy z osaczonego z zalewy tuńczyka, na niego wykładamy osaczona kukurydzę, smarujemy majonezem. Kładziemy posiekane jaja przyprawione sola i pieprzem, smarujemy majonezem. Wierzch posypujemy startym serem.