Sposób przygotowania:
Sałatka warstwowa ze śledziem i żółtym seremSkładniki:
Płaty śledziowe pokroić w kostkę.
Jeśli używamy solonych - najpierw należy je wymoczyć, a po pokrojeniu - skropić olejem.
Jajka ugotować na twardo i z jabłkiem oraz ogórkami także pokroić w kostkę.
(Jabłko skropić sokiem cytrynowym, aby nie sczerniało.)
Obraną cebulę drobno posiekać, pora pokroić w plasterki, a żółty ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki.
Sos:
Majonez i śmietanę dokładnie wymieszać i doprawić do smaku (solą i pieprzem).
Sałatka:
W dużej misce (najlepiej przezroczystej) warstwowo układać, w kolejności: śledzie, cebulę, jabłko, jajka, pora i ogórki.
Wszystkie składniki polać sosem, a wierzch posypać startym serem.
Sałatkę wstawić do lodówki min. na 1-2 godziny.