Sposób przygotowania:
Sałatka warzywna z majonezem
Marchewkę i pietruszkę umyć i ugotować, ostudzić. Jabłko i warzywa obrać. Z jabłka usunąć gniazda nasienne, razem z ogórkami i warzywami pokroić w kostkę. Groszek osączyć z zalewy. Por oczyścić i pociąć w cienkie paseczki. Wszystkie przygotowane składniki włożyć do miski, wymieszać, przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem oraz sokiem z cytryny. Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje wstawić kubeczek do wrzątku, rozpuścić, przestudzić. 2/3 majonezu połączyć z przestudzoną żelatyną, dodać do sałatki i szybko wymieszać, ułożyć w przygotowanych salaterkach, odłożyć do stężenia. Sałatkę wyłożyć na talerzyki, ozdobić pozostałym majonezem, podawać.