Sposób przygotowania:
Sałatka z bakłażanem i cukinią
Ziemniaki obrać i ugotować. Pozostałe warzywa umyć, Bakłażana pokroić na grube plastry i dobrze posolić z obu stron. Cukinię pokroić na plastry. Gdy bakłażan puści solidnie sok obetrzeć go ręcznikiem papierowym lub opłukać i wysuszyć, plastry przekroić w ćwiartki. Oba warzywa obsypać suto przyprawą do grillowanych warzyw i zgrillować lub ugotować na parze z dodatkiem łyżki masła (masło dodać pod koniec gotowania).Pomidory, ogórek, cebulę pokroić, wymieszać. Przygotować sos z jogurtu, musztardy, przeciśniętego przez praskę czosnku i przypraw. Po ugotowaniu cukinii i bakłażana ostudzić je lekko. W tym czasie pokroić w kostkę ziemniaki i dodać do sałatki. Teraz połączyć zgrillowane warzywa z pozostałymi, wymieszać z sosem jogurtowym. Na koniec dodać opłukaną, obsuszoną i podartą w strrzępy sałatę, lekko wymieszać, by sałata się nie pogniotła.
Tit
Anula
Tit
Pyza