Sałatka z bakłażanem i cukinią

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kabaczek i cukinię ugotowałam na parze, ale można też zgrillować na patelni grillowej.

Sałatka z bakłażanem i cukinią

Składniki:

Sałatka z bakłażanem i cukinią

 

  • Podaję składniki na 2-3 duże porcje (obiadowe dla głodnych wegetarian)
  • 1 mały bakłażan
  • 1 nieduża cukinia
  • 3 ziemniaki
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek
  • 1 cebula
  • 1/2 główki sałaty (może być lodowa)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka jogurtu nadbużańskiego
  • 2 łyżki musztardy
  • przyprawa do grillowanych warzyw wegeta
  • 1 łyżeczka chili lub ostrej papryki
  • 1 łyżeczka ulubionych suszonych ziół (ja dodałam czubrycę i oregano)
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka z bakłażanem i cukinią
Ziemniaki obrać i ugotować. Pozostałe warzywa umyć, Bakłażana pokroić na grube plastry i dobrze posolić z obu stron. Cukinię pokroić na plastry. Gdy bakłażan puści solidnie sok obetrzeć go ręcznikiem papierowym lub opłukać i wysuszyć, plastry przekroić w ćwiartki. Oba warzywa obsypać suto przyprawą do grillowanych warzyw i zgrillować lub ugotować na parze z dodatkiem łyżki masła (masło dodać pod koniec gotowania).Pomidory, ogórek, cebulę pokroić, wymieszać. Przygotować sos z jogurtu, musztardy, przeciśniętego przez praskę czosnku i przypraw. Po ugotowaniu cukinii i bakłażana ostudzić je lekko. W tym czasie pokroić w kostkę ziemniaki i dodać do sałatki. Teraz połączyć zgrillowane warzywa z pozostałymi, wymieszać z sosem jogurtowym. Na koniec dodać opłukaną, obsuszoną i podartą w strrzępy sałatę, lekko wymieszać, by sałata się nie pogniotła.