Sposób przygotowania:
Sałatka z fasoli szparagowej w słoiki.
Fasolkę szparagową należy dokładnie umyć, następnie wrzucić do garnka, zalać wodą, dosypać płaską łyżkę soli i obgotować. Gdy się ugotuje, odcedzić. Cebulę należy obrać ze skóry, następnie pokroić w pół plasterki, zeszklić na patelni z dodatkiem oleju. Następnie do cebuli dodać marchew, którą najpierw myjemy, następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Marchewkę dusić ok. 5 minut, po tym czasie dodać fasolkę, na końcu dodajemy pomidory, które wcześniej należy dokładnie umyć i pokroić w grube pół plastry. Gdy pomidory lekko się będą rozpadać dodajemy sześć płaskich łyżek stołowych octu, 3 łyżki stołowe cukru, 2 łyżki stołowe soli, pół litra oleju, cztery listki laurowe i 10 ziarenek ziela angielskiego. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Do czystych słoików nakładamy sałatkę, następnie pasteryzujemy w garnku zalanym wodą przez ok. 15 minut.