Sposób przygotowania:
Sałatka z fasolki, jajek i pyrek
Jeśli nie mamy ugotowanych ziemniaków i fasolki zaczynamy od obrania ziemniaków i oczyszczenia fasolki. Myjemy je. Zalewamy w osobnych garnkach lekko osoloną wodą ( ziemniaki dzielę na ćwiartki by ugotowały się szybciej ) . Gotujemy do miękkości ( trwa to w obu przypadkach ok. 20 minut). W czasie gdy gotują się warzywa nastawiamy również do ugotowania jajka - gotujemy na twardo- studzimy i obieramy. Odcedzamy ziemniaki i fasolkę i studzimy. Ziemniaki kroimy w dużą kostkę lub łódeczki- fasolkę tniemy na małe kawałki - jajka przekrawamy na ósemki. Majonez mieszamy z olejem , koprem( trochę zostawiamy do posypania wierzchu sałatki) i doprawiamy solą i pieprzem. W misce układamy ziemniaki przemieszane z fasolką. Polewamy majonezem , a na wierzchu układamy jajka . Dekorujemy resztą kopru .