Sposób przygotowania:
Sałatka z kaszą kuskus i wędzoną makrelą
Makrelę oczyszczam z ości i skóry, mięso dzielę na mniejsze kawałki. Kaszę kuskus w szklance zalewam wrzącą wodą około centymetr nad jej powierzchnię. Przykrywam szklankę z kaszą podstawkiem i odstawiam na 5-10 minut do napęcznienia. Kaszę przekładam do miski i rozdrabniam widelcem. Paprykę kroję w kostkę. Cebulę obieram i kroję w małą kosteczkę. Sałatę myję, osuszam i kroję na mniejsze kawałki. W literatce mieszam dokładnie składniki na sos. Do miski z kaszą przekładam pozostałe składniki i uprażone na suchej patelni pestki słonecznika. Wlewam sos i mieszam. Wykładam na półmisek. Wstawiam na pół godziny do lodówki. Sałatki nie solę, gdyż makrela jest wystarczająco słona.