Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Sałatka z kaszy gryczanej i tuńczyka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sałatka z kaszy gryczanej z tuńczykiem w sosie pomidorowym, cebulką marynowaną i żółtym serem.

Sałatka z kaszy gryczanej i tuńczyka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka z kaszy gryczanej i tuńczyka

 

  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej prażonej
  • 1 puszka (ok. 170 g) tuńczyka w sosie pomidorowym kawałki
  • 20 cebulek marynowanych srebrnych
  • 1 puszka kukurydzy
  • ok. 50 g żółtego sera
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka z kaszy gryczanej i tuńczyka
Kaszę opłukać wodą, przełożyć do garnka, zalać szklanką wody. Kaszę gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut, co chwilę mieszając. Po ugotowaniu kaszę zostawić jeszcze kilkanaście minut pod przykryciem. Następnie kaszę ostudzić i przełożyć do miski. Dodać do niej tuńczyka razem z sosem. Cebulki wyjąć z zalewy, każdą przekroić na pół, dodać do kaszy z rybą. Kukurydzę odsączyć, ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kukurydzę i ser dodać do pozostałych składników. Dodać też trochę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać. Sałatkę można dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki.
Sałatka z kaszy gryczanej i tuńczyka
Opłukana przełożona do garnka i zalana wodą kasza gryczana.
Sałatka z kaszy gryczanej i tuńczyka
Tuńczyk dodany razem z sosem do ugotowanej przestudzonej kaszy.
Sałatka z kaszy gryczanej i tuńczyka
Cebulki marynowane przekrojone na pół i dodane do kaszy z rybą.
Sałatka z kaszy gryczanej i tuńczyka
Odsączona kukurydza i starty ser dodane do pozostałych składników.