Sałatka z kozim serem i burakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Piekarnik rozgrzać do temp. 190 stopni. Buraki umyć, obrać, pokroić w cząstki (np. ósemki), skropić oliwą, posypać solą, pieprzem

Sałatka z kozim serem i burakiem

Składniki:

Sałatka z kozim serem i burakiem

 

  • 200 g miękkiego koziego serka
  • 3-4 buraki
  • mix sałat (rukola, sałata zielona, karbowana, młode listki szpinaku, roszponka itp.)
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 50 g orzeszków piniowych
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1,5 łyżki płynnego miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 bagietka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka z kozim serem i burakiem
Piekarnik rozgrzać do temp. 190 stopni. Buraki umyć, obrać, pokroić w cząstki (np. ósemki), skropić oliwą, posypać solą, pieprzem i upiec na blasze – ok. 30-40 minut (w połowie pieczenia odwrócić). Cebulkę obrać, pokroić w plasterki a potem w wiórki. Sałaty opłukać, wysuszyć rozłożyć na półmisku, dodać cebulę, pieczone buraki, posypać serem pokrojonym w cząstki i orzeszkami piniowymi. Z oliwy, miodu, octu, soli i pieprzu zrobić sos i polać sałatkę. Bagietkę pokroić na kromki, podpiec w piekarniku i przed podaniem natrzeć ząbkiem czosnku.