SUPERPRZEPIS

Sałatka z makaronem ryżowym i grillowaną wołowiną

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Sałatka z makaronem ryżowym i grillowaną wołowiną Więcej zdjęć (5)

Zaskakująca smakiem i urzekająca prostotą wykonania sałatka w stylu wietnamskim z wołowiną może być nie tylko pyszną przystawką ale i świetną propozycją na lunch.

Składniki:

Sałatka z makaronem ryżowym i grillowaną wołowiną

 

  • 250 gram wołowiny (udźca bądź ligawy)
  • Marynata:
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • Dodatkowo:
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego
  • 1 ogórek
  • ½ szklanki orzeszków ziemnych
  • 1 garść kiełków
  • 1 garść listków mięty
  • 1 garść listków kolendry
  • Sos:
  • ¼ szklanki octu ryżowego (może być też jabłkowy)
  • 1/ szklanki cukru
  • Sok z 1 limonki
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 2 papryczki chilli
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Sałatka z makaronem ryżowym i grillowaną wołowiną
Przygotowania zaczynamy od przygotowania marynaty – wszystkie składniki mieszamy ze sobą w miseczce aż do momentu rozpuszczenia się miodu. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy pokrojone na cienkie plasterki mięso. Wołowinę marynujemy minimum 1 godzinę.

Makaron przygotowujemy zgodnie z zaleceniem producenta- odcedzamy, odstawiamy.

W kubeczku mieszamy składniki sosu tj. ocet, cukier, sok wyciśnięty z 1 limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną drobno papryczkę chilli – mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru.

Orzeszki prażymy na suchej patelni, odstawiamy na bok. Umytego ogórka kroimy w plasterki.

Zamarynowane mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków i grillujemy je na mocno rozgrzanym grilli po 2-4 minut z każdej strony ( w zależności od tego jak mocno mięso ma być wysmażone).

Do salaterki nakładamy makaron, układamy na nim pokrojonego ogórka, prażone orzeszki i szaszłyki z wołowiny, skrapiamy wszystko przygotowanym sosem i posypujemy listkami mięty i kolendry, serwujemy.

Smacznego.
Sałatka z makaronem ryżowym i grillowaną wołowiną
Makaron przygotowujemy zgodnie z zaleceniem producenta- odcedzamy, odstawiamy.
Sałatka z makaronem ryżowym i grillowaną wołowiną
Wołowinę kroimy w cienkie plasterki około 1 cm
Sałatka z makaronem ryżowym i grillowaną wołowiną
Marynujemy je w marynacie, nastepnie nabijamy na patyczki i grullujemy
Sałatka z makaronem ryżowym i grillowaną wołowiną
Warszywa kroimy mieszamy z sosem, odstawiamy na 15 minut