Sposób przygotowania:
Sałatka Eli z pęczaku z wątróbką
Pęczak ugotować w osolonej wodzie,odcedzić,przelać zimną wodą i odsączyć.Wątróbkę umyć,odsączyć,usunąć tłuszcz i błony.Cebulę posiekać.Pokroić wątróbkę na mniejsze kawałki i oprószyć mąką.Na patelni rozgrzać olej,dodać wątróbkę,cebulę,ziele angielskie,liście laurowe i smażyć aż wątróbka nie będzie surowa i lekko się zrumieni.Usunąć z wątróbki ziele angielskie i liście laurowe.Por umyć,osuszyć,pokroić w pół krążki,sparzyć wrzątkiem,przepłukać zimną wodą i odsączyć.Pomidorki umyć,osuszyć i pokroić w ćwiartki.Szczypior umyć,osuszyć i pokroić.W słoiku wymieszać olej z wodą i dodać sosy ziołowe.Słoik zakręcić i potrząsać aż składniki się połączą.Do miski włożyć kaszę,wątróbkę,por,cebulkę i pomidorki (część odłożyć do dekoracji),doprawić solą,pieprzem i wymieszać.Do sałatki dodać sos i jeszcze raz wymieszać.Smacznego!