SUPERPRZEPIS

Sałatka z pieczoną wątróbką

  • Ania321
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Sałatka z pieczoną wątróbką Więcej zdjęć (5)

Wątróbka w nieco innej wersji, przygotowana w piekarniku i podana w formie lekkiej sałatki. Świetnie sprawdzi się jako kolacja.

Składniki:

Sałatka z pieczoną wątróbką

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z pieczoną wątróbką
Wątróbkę oczyszczamy, kroimy na kawałki, zalewamy mlekiem i wstawiamy na noc do lodówki.

Następnie odsączamy wątróbkę na ręczniku papierowym. Wrzucamy ją do naczynia żaroodpornego, dodajemy 2 łyżki oliwy i świeżo zmielony pieprz. Mieszamy, przykrywamy i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Solimy, mieszamy i pieczemy jeszcze 10 minut, nadal pod przykryciem.

Następnie zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 3 minuty. Wyjmujemy wątróbkę z piekarnika i zostawiamy, żeby trochę przestygła.

Do miksu sałat dodajemy pomidora pokrojonego w grubą kostkę oraz cebulę pokrojoną w półpiórka.

Przygotowujemy sos: do szklanki wlewamy 3 łyżki oliwy, dodajemy musztardę, sok z cytryny, pieprz i sól. Dokładnie mieszamy.

Dodajemy wątróbkę do reszty składników i łączymy wszystko z sosem.

Nakładamy na talerze, skrapiamy sosem balsamico.

Smacznego :)
Sałatka z pieczoną wątróbką
Wątróbkę oczyszczamy, kroimy na kawałki, zalewamy mlekiem i wstawiamy na noc do lodówki.
Sałatka z pieczoną wątróbką
Wrzucamy wątróbkę do naczynia żaroodpornego, dodajemy 2 łyżki oliwy i świeżo zmielony pieprz.
Sałatka z pieczoną wątróbką
Do miksu sałat dodajemy pomidora pokrojonego w grubą kostkę oraz cebulę pokrojoną w półpiórka.
Sałatka z pieczoną wątróbką
Przygotowujemy sos: do szklanki wlewamy 3 łyżki oliwy, dodajemy musztardę, sok z cytryny, pieprz i sól.