Sposób przygotowania:
Sałatka z pieczoną wątróbką
Wątróbkę oczyszczamy, kroimy na kawałki, zalewamy mlekiem i wstawiamy na noc do lodówki.
Następnie odsączamy wątróbkę na ręczniku papierowym. Wrzucamy ją do naczynia żaroodpornego, dodajemy 2 łyżki oliwy i świeżo zmielony pieprz. Mieszamy, przykrywamy i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Solimy, mieszamy i pieczemy jeszcze 10 minut, nadal pod przykryciem.
Następnie zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 3 minuty. Wyjmujemy wątróbkę z piekarnika i zostawiamy, żeby trochę przestygła.
Do miksu sałat dodajemy pomidora pokrojonego w grubą kostkę oraz cebulę pokrojoną w półpiórka.
Przygotowujemy sos: do szklanki wlewamy 3 łyżki oliwy, dodajemy musztardę, sok z cytryny, pieprz i sól. Dokładnie mieszamy.
Dodajemy wątróbkę do reszty składników i łączymy wszystko z sosem.
Nakładamy na talerze, skrapiamy sosem balsamico.
Smacznego :)
Następnie odsączamy wątróbkę na ręczniku papierowym. Wrzucamy ją do naczynia żaroodpornego, dodajemy 2 łyżki oliwy i świeżo zmielony pieprz. Mieszamy, przykrywamy i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Solimy, mieszamy i pieczemy jeszcze 10 minut, nadal pod przykryciem.
Następnie zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 3 minuty. Wyjmujemy wątróbkę z piekarnika i zostawiamy, żeby trochę przestygła.
Do miksu sałat dodajemy pomidora pokrojonego w grubą kostkę oraz cebulę pokrojoną w półpiórka.
Przygotowujemy sos: do szklanki wlewamy 3 łyżki oliwy, dodajemy musztardę, sok z cytryny, pieprz i sól. Dokładnie mieszamy.
Dodajemy wątróbkę do reszty składników i łączymy wszystko z sosem.
Nakładamy na talerze, skrapiamy sosem balsamico.
Smacznego :)