Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Sałatka z pieczonych bakłażanów

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

zdrowe danie zdrowy przepis

Sałatka z pieczonych bakłażanów

Składniki:

Sałatka z pieczonych bakłażanów

 

  • 3 bakłażany o wadze ok. 2 kilogramów
  • 2 średnie cebule drobno posiekane,
  • pół szklanki oliwy,
  • 1 zielona papryka drobno posiekana,
  • 4 rozgniecione ząbki czosnku,
  • 3 duże pomidory drobno posiekane,
  • 1 łyżka soli,
  • świeżo mielony pieprz,
  • sok z jednej cytryny.

Sposób przygotowania:

Sałatka z pieczonych bakłażanów
Bakłażany ułożyć w żaroodpornym naczyniu i piec w temperaturze ok. 220 stopni do miękkości, ok. 30 minut. Wystudzić. W międzyczasie podsmażyć na oliwie cebulę. Dodać paprykę i czosnek. Dusić ok.. 15 minut. Bakłażany obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać na patelnię razem z pomidorami, sola i pieprzem. Zagotować, przykryć pokrywką i dusić ok. 15 minut.

Tagi:

bakłażan