Sposób przygotowania:
Sałatka z ryżu i tofu w baklażanie
Bakłażan przekrawam wzdłuż na pól i wydrążam. Sole odstawiam na 20 minut. Ryż gotuje w osolonej wodzie 30 minut. Miąższ kroję na kawałki i smażę, doprawiam solą, pieprzem. Bakłażan smażę na patelni grillowej z 2 stron około 20 minut. Wcześniej myje go z soli. Tofu marynuje w oliwie, dodaje sól, pieprz, bazylię suszoną i smarze razem z bakłażanem 10 minut. Do miseczki wkładam ryż ugotowany, dodaje pokrojoną pietruszkę, sos hoi sin, środek bakłażana usmażony, pomidorki pokrojone, kukurydzę. Całość mieszam. Doprawiam sola, pieprzem do smaku. Farszem nadziewam usmażone bakłażany , dekoruje pomidorkami koktajlowymi i dodaje pokrojone tofu, i oliwki zielone.