Sposób przygotowania:
Sałatka z ryżu jaśmin. z fasolą i sosem tatar
Sałatka: Ryż ugotować do miękkości, porządnie odcedzić i ostudzić. Kiełbasę żywiecką obrać z osłonki i pokroić w średniej wielkości kostkę. Fasolę i kukurydzę przełożyć na sito, opłukać i porządnie odcedzić. Papryki umyć, osuszyć i pokroić w mała kostkę. Do miski wrzucić zimny ryż i dodać kiełbasę, przemieszać. Dodać pokrojone papryki. Czerwoną cebulkę pokroić w cienkie pół plasterki i dodać do miski. Ogórki pokroić w mała kostkę. Wszystko dobrze wymieszać. Doprawić sola i pieprzem i ponownie wymieszać. Sos tatarski: Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać ze skorupki. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka przetrzeć przez sito. Przełożyć je do miski i dodać majonez oraz pieprz i sól, wymieszać. Białka, pieczarki oraz ogórki pokroić drobniutko i dodać do miski z majonezem. Dobrze wymieszać. Sos tatarski przełożyć do miski z sałatką i porządnie wymieszać. Odstawić do lodówki na 3-4 godziny, ale najlepiej smakuje na drugi dzień gdy smaki dobrze się połączą. Smacznego!