Sałatka z ziemniaków i owoców morza

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Owoce morza rozmrozić. Ziemniaki gotować w łupinach w osolonej wody przez 20-30 min w

Sałatka z ziemniaków i owoców morza

Składniki:

Sałatka z ziemniaków i owoców morza

 

 

  • 2 paczki mrożonych mieszanych owoców morza

 

  • 15 dag dużych krewetek (gotowanych i bez skorupy)

 

 

 

  • 3 młode cebule

 

  • szklanka majonezu

 

  • 150 ml białego wina

 

  • 3 łyżki octu jabłkowego

 

 

  • 1/2 pęczka szczypiorku

 

  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z ziemniaków i owoców morza
Owoce morza rozmrozić. Ziemniaki gotować w łupinach w osolonej wody przez 20-30 min w zależności od wielkości, odcedzić i odstawić, żeby trochę ostygły. Owoce morza gotować przez 5 minut w szklance osolonej wody z dodatkiem kilku łyżek białego wina. Odcedzić i odstawić. Ziemniaki obrać i jeszcze ciepłe włożyć do salaterki (nie kroić na kawałki), polać winem, dodać nieobrane, ale pokrojone na małe kawałki jabłka, posiekaną cebulę, majonez i ocet, wymieszać. Dodać owoce morza i krewetki, oliwę z oliwek i posiekane zioła. Posolić, popieprzyć i wymieszać. Podawać letnie.