Sposób przygotowania:
Sałatka ze szparagami i truskawkami
Szparagi gotujemy w lekko słonej wodzie, aby pozostały lekko twarde. Hartujemy zimną wodą. Odcinamy główki z łodyżką na wysokości około 4-5 cm. Grubsze łodyżki kroimy na 1 cm kawałki. Sałatę i listki szpinaku dokładnie płuczemy, osączamy z nadmiaru wody. Ogórka myjemy, obieramy ze skórki. Obieraczką do warzyw ścinamy cienkie paseczki, dodajemy do poszarpanej sałaty zmieszanej ze szpinakiem, mieszamy. Jogurt mieszamy z wodą, doprawiamy do smaku ziołami i sokiem z cytryny (zamiast nich możemy użyć gotowej mieszanki przypraw). Sałatę wykładamy na talerze. Polewamy sosem, posypujemy 1 cm kawałkami szparagów. Przykrywamy główkami szparagów oraz umytymi i pokrojonymi w plasterki truskawkami.
Tit
Bernadetta
Tit, zawstydziłaś mnie.... Dziękuję za miłe słowa i szczerze polecam, bo była pyszna :)
domix
justynak223
kołczu
cherry
Luśka
KrewkaKrystyna
Sałatki
Halny
Doda
misia5
Gabi
Dj.Relax
Bernadetta
Dj. Relax, to odmiana sałaty, taka lekko strzępiasta- dostaniesz ją w większych sklepach.
Bernadetta
Gabi, ja też nie wiedziałam, czy mi pasuje połączenie truskawek ze szparagami dopóki go nie spróbowałam. Wiele osób się dziwi, że można łączyć te smaki, a jak spróbują, z przyjemnością wracają do tego smaku. Spróbuj, a przekonasz się czy będziesz miała podobnie :)
Bernadetta
kukielka
Babciagramolka
Wanita