Sposób przygotowania:
Sałatka ze szparagami z nutą azjatyckąETAP 1:
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Szparagi myjemy, odcinamy stwardniałe końcówki. W garnku (najlepiej wysokim) zagotowujemy wodę, dodajemy łyżkę soli i szczyptę cukru. Wrzucamy szparagi i gotujemy do miękkości (ok. 10 minut).
Ugotowane szparagi kroimy na małe kawałki.
ETAP 2:
Ryż i szparagi wrzucamy do salaterki, dodajemy groszek odsączony z zalewy.
ETAP 3:
Paprykę myjemy i kroimy w kostkę.
ETAP 4:
Awokado obieramy, wyrzucamy pestkę, miąższ kroimy w kostkę.
ETAP 5:
Łososia kroimy na mniejsze kawałki i łączymy z pozostałymi składnikami.
ETAP 6:
Robimy dressing, łącząc ze sobą olej sezamowy, sos sojowy, sok z limonki, sól, pieprz, chili i imbir.
Sos dodajemy do sałatki, mieszamy.
Gotowe!