Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Sałatka ze szparagami z nutą azjatycką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sałatka z łososiem, brązowym ryżem, warzywami i awokado z dressingiem w azjatyckim stylu - sycąca, smaczna i niebanalna.

Sałatka ze szparagami z nutą azjatycką

Składniki:

Sałatka ze szparagami z nutą azjatycką

 

Na dressing:

Sposób przygotowania:

Sałatka ze szparagami z nutą azjatycką

ETAP 1:

Sałatka ze szparagami z nutą azjatycką
Szparagi gotujemy - najlepiej w wysokim garnku, ale, jeśli takiego nie mamy, wystarczy zwykły

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Szparagi myjemy, odcinamy stwardniałe końcówki. W garnku (najlepiej wysokim) zagotowujemy wodę, dodajemy łyżkę soli i szczyptę cukru. Wrzucamy szparagi i gotujemy do miękkości (ok. 10 minut).

Ugotowane szparagi kroimy na małe kawałki.

ETAP 2:

Sałatka ze szparagami z nutą azjatycką
Groszek odsączamy z zalewy i łączymy ze szparagami i ryżem

Ryż i szparagi wrzucamy do salaterki, dodajemy groszek odsączony z zalewy.

ETAP 3:

Sałatka ze szparagami z nutą azjatycką
Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do sałatki

Paprykę myjemy i kroimy w kostkę.

ETAP 4:

Sałatka ze szparagami z nutą azjatycką
Do sałatki dodajemy też awokado pokrojone w kostkę

Awokado obieramy, wyrzucamy pestkę, miąższ kroimy w kostkę.

ETAP 5:

Sałatka ze szparagami z nutą azjatycką
Łososia kroimy na mniejsze kawałki

Łososia kroimy na mniejsze kawałki i łączymy z pozostałymi składnikami.

ETAP 6:

Robimy dressing, łącząc ze sobą olej sezamowy, sos sojowy, sok z limonki, sól, pieprz, chili i imbir.
Sos dodajemy do sałatki, mieszamy.

Gotowe!