SUPERPRZEPIS

Sałatka ze szpinaku z różowym sosem

  • 3
  • Pyza
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Sałatka ze szpinaku  z różowym sosem Więcej zdjęć (5)

pyszna, zdrowa sałatka ciesząca także oko

Składniki:

Sałatka ze szpinaku z różowym sosem

 

  • kilka białych, cienkich szparagów
  • garść strączków zielonego groszku
  • garść świeżych liści szpinaku
  • 1 łyżeczka masła
  • do smaku: odrobina cukru, soli i pieprzu mielonego
  • listki koperku

 

Sposób przygotowania:

Sałatka ze szpinaku z różowym sosem
olej, sok z cytryny, wodę, kilka listków koperku zmiksowałam w pojemniku blendera - dodałam kilka truskawek i ponownie zmiksowałam na gęsty sos, doprawiłam do smaku. Szparagów nie obierałam bo były młode i cienkie - umyłam je, ucięłam mniej więcej w połowie wysokości - wykorzystałam tylko górne części a dolne będą na zupę. Pokroiłam na mniejsze kawałki. Strączki groszku też umyłam, odcięłam końcówki i sprawdziłam czy brzegi nie mają łykowatych włókien - nadają się tylko młodziutkie strączki. Na patelni rozpuściłam masło, wrzuciłam groszek i szparagi, oprószyłam szczyptą cukru, wlałam 3 łyżki wody i dusiłam może 3 minuty.Szpinak opłukałam i osuszyłam, wyłożyłam na talerz, dodałam jeszcze ciepłe szparagi i strączki. Całość polałam sosem truskawkowym i posypałam koperkiem
Sałatka ze szpinaku  z różowym sosem
składniki sosu umieściłam z blenderze - na koniec dołożyłam truskawki
Sałatka ze szpinaku  z różowym sosem
zmiksowałam na gęsty pachnący sos którym poleję sałatkę
Sałatka ze szpinaku  z różowym sosem
szparagi i groszek umyłam - oczyściłam - podzieliłam szparagi na mniejsze kawałki
Sałatka ze szpinaku  z różowym sosem
poddusiłam je chwilę na maśle - powinny troszkę zmięknąć ale pozostać jędrne