Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Sałatka ziemniaczana Mirka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dostałem prosty przepis od brata a z plusem bo dodałem kilka składników od siebie.

Sałatka ziemniaczana Mirka

Składniki:

Sałatka ziemniaczana Mirka

 

  • 4 do 5 ziemniaków czerwonych
  • 4 jajka
  • 1 puszka tuńczyka w zalewie wodnej (170 g)
  • 1 średnia cebula
  • 1 puszka cieciorki (425 g)
  • 1 puszka marynowanych szparagów (425 g)
  • kilka cebulek ze szczypiorkiem
  • na oko bez mierzenia po ok. 50 ml oliwy z oliwek i octu balsamicznego
  • sól, pieprz i szczypta pieprzu cayenne
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • opcjonalnie sos w smaku malinowo-chipotle

 

Sposób przygotowania:

Sałatka ziemniaczana Mirka
Ziemniaki oczyścić i ugotować bez obierania uważając, żeby się nie rozgotowały, odstawić aby ostygły i pokroić na kawałki (ze skórką). Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić na kawałki, dodać do ziemniaków. Z tuńczyka odlać zalewę, dodać do ziemniaków. Cebulę pokroić w piórka i do ziemniaków. Tak samo odcedzić cieciorkę i do ziemniaków. Wyciągnąć kilka szparagów z puszki, pokroić na kawałki i, no chyba już wiadomo - do ziemniaków. Pokroić szczypior i ... wiadomo. Połączyć razem trochę, na oko, oliwy i octu balsamicznego z solą i pieprzami, polać ziemniaki i delikatnie wymieszać. Dodać do smaku 2 łyżki soku cytrynowego i wstawić do lodówki na chwilę lub dwie. Podać z ogórasem ze słoika, dodać kilka szparagów i koniecznie z zimnym piwem. Opcjonalnie polać po wierzchu sosem w smaku malinowo-chipotle.