KasiaJulcia

KasiaJulcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Salceson - ciastko

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, proste w wykonaniu ciastko o niezbyt ładnej nazwie. Pełne jabłek, orzechów i rodzynek z kakao. Często gości u mnie w domu.

Salceson - ciastko Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Salceson - ciastko

 

  • Jajka 3 szt
  • Cukier biały 3/4 szkl
  • Olej roślinny 1/2 szkl
  • Mąka tortowa 1 i 1/2 szkl
  • Kakao ciemne 1 łyżka
  • Proszek do
  • pieczenia 1 łyżeczka
  • Soda 1 łyżeczka
  • Jabłka 3 szt - 2 i 1/2 szkl po
  • pokrojeniu
  • Orzechy włoskie 1/2 szkl
  • Rodzynki 1/2 szkl
  • Tłuszcz do formy
  • Bułka tarta do formy
  • Keksówka

Sposób przygotowania:

Salceson - ciastko
Keksówkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Orzechy wyłuskać z łupiny, większe kawałki orzechów połamać na mniejsze kawałki. Jabłka umyć, obrać i pokroić w dużą kostkę. Jajka umyć i sparzyć wrzątkiem przed użyciem. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem na pianę. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, a potem olej, połączyć składniki. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao, wszystko lekko wymieszać na jednolitą masę. Na koniec dodać bakalie: orzechy włoskie, rodzynki i jabłka, wszystko dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto wylać na przygotowaną wcześniej keksówkę. Ciasto piec około 40 minut. Podawać wystudzone.
Salceson - ciastko
Wyłuskane ręcznie orzechy włoskie potrzebne do ciastka
Salceson - ciastko
Białko bardzo starannie oddzielone od żółtek
Salceson - ciastko
Ubita piana z białek i cukru plus żółtka i olej
Salceson - ciastko
Jabłka, orzechy włoskie, rodzynki, kakao...