Sposób przygotowania:
Salceson - ciastko
Keksówkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Orzechy wyłuskać z łupiny, większe kawałki orzechów połamać na mniejsze kawałki. Jabłka umyć, obrać i pokroić w dużą kostkę. Jajka umyć i sparzyć wrzątkiem przed użyciem. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem na pianę. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, a potem olej, połączyć składniki. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao, wszystko lekko wymieszać na jednolitą masę. Na koniec dodać bakalie: orzechy włoskie, rodzynki i jabłka, wszystko dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto wylać na przygotowaną wcześniej keksówkę. Ciasto piec około 40 minut. Podawać wystudzone.
cherry
KasiaJulcia