msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Ciasto a la salceson.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Korzystajmy z owoców przy wypiekach, póki jest na nie urodzaj.W zamian otrzymamy pyszne,pachnące ciasto.Wilgotne,rozpływające się w ustach.

Ciasto a la salceson. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto a la salceson.

 

  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki oleju
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 4 jabłka
  • 4 gruszki
  • 1 duży banan
  • sok z 1/3 cytryny
  • margaryna i bułka tarta do posmarowania i posypania blaszki
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Ciasto a la salceson.
Blaszkę o wymiarach 25*40 cm posmarować margaryną i posypać bułką tartą.
Jabłka ,gruszki i banana obrać ze skórki.Z jabłek i gruszek wyciąć gniazda nasienne.Owoce pokroić w grubą kostkę i skropić sokiem z cytryny.
Białka jaj oddzielić od żółtek.Dodać do nich szczyptę soli i ubijać na sztywną pianę.
Stopniowo dodawać do niej po 1 żółtku i porcjami cukier cały czas miksując.
Następnie na przemian dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,cynamonem i kakao oraz olej.
Pokrojone owoce mieszamy z ciastem drewnianą łyżką (ciasto jest bardzo gęste).
Wykładamy ciasto na przygotowaną wcześniej blachę,posypujemy wiórkami kokosowymi i wkładamy do nagrzanego wcześniej do 170 stopni piekarnika (u mnie termoobieg) na 1 godzinę.
Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.
Ciasto pyszne jest od razu ale na drugi dzień jest jeszcze wilgotniejsze ( o ile coś zostanie).
Ciasto a la salceson.
Do ubitych na sztywno białek dodawać na przemian żółtka i cukier.
Ciasto a la salceson.
Gdy zmiksujemy wszystkie składniki drewnianą łyżką musimy wmieszać owoce.
Ciasto a la salceson.
Gotowe ciasto wylewamy na natłuszczoną i oprószoną bułką tartą blachę, posypujemy wiórkami kokosowymi.
Ciasto a la salceson.
Upieczone ciasto,jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.