Salsa z kurczakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przyjemna potrawa do podania z ryżem.

Salsa z kurczakiem

Składniki:

Salsa z kurczakiem

 

  • Kurczak:
  • 1 średnia pierś kurczaka
  • przyprawa gyros
  • 3 łyżki oleju

 

  • Salsa:
  • 1 puszka brzoskwini
  • 2 średnie cebule
  • 1 słoik papryki konserwowej (1l)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego 30%
  • 2 łyżeczki papryki chilli
  • 2 łyżki startego żółtego sera

 

 

Sposób przygotowania:

Salsa z kurczakiem
Potrawa zaczynamy przygotowywać od oczyszczenia piersi z kurczaka i pokrojeniu jej w kostkę. Nastepnię przyprawiamy ja gyrosem, solą i pieprzem, odstawiamy na 15- 20 minut. W tym czasie kroimy składniki w drobna kostkę. Na rozgrzaną patelnie Wrzucamy kolejno cebule i czekamy aż się zeszkli później dodajemy paprykę i brzoskwinie na wolnym ogniu. Dodajemy sok z brzoskwini i zalewę z papryki. dusimy to na wolnym ogniu i dodajemy koncentrat i przyprawy. Kurczaka smażymy na patelni na małej ilości oleju. Gdy kurczak będzie już usmażony łączymy wszystko i gotujemy jeszcze 10 minut. Przed samym podanie posypujemy danie serem.