misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Sandacz z ziemniaczaną skorupką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Formę żaroodporną posmarować odrobiną tłuszczu, umieścić w niej filet z sandacza....

Sandacz z ziemniaczaną skorupką

Składniki:

Sandacz z ziemniaczaną skorupką

 

  • tłuszcz roślinny 3 łyż
  • cebula posiekana 1/2 łyżki
  • czosnek posiekany 1/2 łyżek
  • wywar rybny gorący 75 ml
  • trybula 4 gałązki
  • słodka śmietanka 4 łyżki
  • ziemniaki 100 g
  • jasna zasmażka błyskawiczna 1/2 łyżeczki
  • filet z sandacza ze skórką 150 g
  • białe wino 50 ml
  • sól
  • świeżo zmielony biały pieprz

Sposób przygotowania:

Sandacz z ziemniaczaną skorupką
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200stc. Rozgrzać 2 łyżki tłuszczu, zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Podlać wywarem rybnym i białym winem. Przyprawić solą i pieprzem. Trybulę opłukać, osuszyć, listki oberwać od gałązek, posiekać. Przełożyć ze słodką śmietanką do sosu. Wsypać zasmażkę błyskawiczną, wymieszać. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w plasterki, gotować 3 minuty w osolonej wodzie. Odcedzić, dobrze osączyć. Filet umyć, osuszyć. Formę żaroodporną posmarować odrobiną tłuszczu, umieścić w niej filet z sandacza (strona ze skórkę do dołu). Przykryć plasterkami ziemniaków, skropić pozostałym tłuszczem. Wstawić do rozegranego piekarnika na środkowy poziom, piec 10-12 minut. Plasterki ziemniaków powinny się zrumienić. Filet z sandacza podawać z sosem.