Sposób przygotowania:
Sandacz z ziemniaczaną skorupką
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200stc. Rozgrzać 2 łyżki tłuszczu, zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Podlać wywarem rybnym i białym winem. Przyprawić solą i pieprzem. Trybulę opłukać, osuszyć, listki oberwać od gałązek, posiekać. Przełożyć ze słodką śmietanką do sosu. Wsypać zasmażkę błyskawiczną, wymieszać. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w plasterki, gotować 3 minuty w osolonej wodzie. Odcedzić, dobrze osączyć. Filet umyć, osuszyć. Formę żaroodporną posmarować odrobiną tłuszczu, umieścić w niej filet z sandacza (strona ze skórkę do dołu). Przykryć plasterkami ziemniaków, skropić pozostałym tłuszczem. Wstawić do rozegranego piekarnika na środkowy poziom, piec 10-12 minut. Plasterki ziemniaków powinny się zrumienić. Filet z sandacza podawać z sosem.