Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Rybny kramik Buni

Sardynki ,, do trzech razy sztuka ,,:

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

I znów sardynka z puszki z dodatkami.

Sardynki ,, do trzech razy sztuka ,,:

Składniki:

Sardynki ,, do trzech razy sztuka ,,:

 

  • 1- 2 puszki sardynek w sosie pomidorowym ( lub w oleju ) ( 4-6 sztuk )
  • 1/2 szklanki pora pokrojonego w pół plasterki
  • 1 duży ogórek kiszony ( jędrny ) pokrojony w pół plasterki
  • 1/2 średniej świeżej papryki czerwonej pokrojonej w cienkie plasterki
  • 1-2 średnie pomidory ( twarde ) pokrojone w kosteczkę
  • 4 łyżki pestek z dyni łuskanych ( zielonych )
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/3 szklanki oleju z pestek winogron
  • 1/4 szklanki przegotowanej wody
  • cukier do smaku
  • sos sałatkowy ,,Zioła ogrodowe " Knorra do smaku
  • pieprz mielony

 

Sposób przygotowania:

Sardynki ,, do trzech razy sztuka ,,:
Zmieszać olej z przecierem , wodą i łyżeczką przyprawy do sałatek. Warzywai pestki dyni wymieszać i polać olejem z przyprawami.Ułożyc połowę na to położyć wyjęte z puszki sardynki ( wraz z zalewą ) , na wierzch resztę warzyw z sosem. Zostawić na 30 minut w lodówce .