oliwkowa

oliwkowa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 321]

Schab duszony ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Na drugie śniadanie chleb można posmarować zakrzepłym sosem od duszenia schabu, przełożyć plasterkiem mięsa i śliwką.

Schab duszony ze śliwkami

Składniki:

Schab duszony ze śliwkami

 

  • 80 dag schab
  • 1 szt cebula
  • 2 dag smalec
  • 15 dag suszone śliwki
  • sól do smaku
  • majeranek do smaku

 

Sposób przygotowania:

Schab duszony ze śliwkami
Suszone owoce umyć, zalać przegotowaną letnią wodą i pozostawić na kilka godzin. Schab dokładnie umyć, oddzielić ostrym nożem kości, które wykorzystać do ugotowania wywaru na zupę. Mięso natrzeć solą, a następnie obrumienić na mocno rozgrzanym tłuszczu. Wówczas obsypać z wierzchu pokruszonym majerankiem, dodać pokrajaną cebulę, podlać kilkoma łyżkami wody i przykryć garnek. Dusić mięso na małym ogniu ok.45 min. W połowie duszenia dodać do mięsa namoczone śliwki razem ze śliwkami zlać do kubeczka, mięso przełożyć na półmisek. Po wystudzeniu zawinąć je folię aluminiową przechowywać w lodówce. Podawać schab pokrajany w cienkie plasterki.