inus_f

inus_f

Kucharz
[Przepisów: 18]

Schab faszerowany karczochami.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Dobre danie na wystawną kolację lub obiad świąteczny.

Schab faszerowany karczochami.

Składniki:

Schab faszerowany karczochami.

 

  • ok. 80 dag schabu wieprzowego bez kości
  • 3-4 cebulki szalotki
  • 4-5 serc karczochów marynowanych z puszki
  • ok.3-4 gałązek natki pietruszki
  • 15 dag boczku wędzonego najlepiej kupić już pokrojony na plasterki
  • 3 łyzki oliwy z oliwek
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Schab faszerowany karczochami.
Szalotki obrać i posiekać.Schab rozciąć tak by powstał płat najlepiej przecinac wzdłuz włókien.Powstały płat mięsa rozbić tłuczkiem i wyrównać tab by otrzymać prostokąt. Mięso posolić i popieprzyć połozyć na nim szlotki, pietruszkę i karczochy zawinąć z góry owinąć plastrami boczku i dla pewności związać nićmi.W ten sposób powstałą rolade skropic oliwą,przełozyc do brytfanny postawić na gazie i piec ok.50 minut podlewając winem i czeto do niej zagladając zeby się nie przypaliła.
Smacznego.