mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Schab faszerowany śliwką i morelą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Mięso z tego przepisu wyszło niezwykle smaczne, soczyste i znakomicie się kroiło.

Schab faszerowany śliwką i morelą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab faszerowany śliwką i morelą

 

  • 70 dag schabu bez kości
  • 100 g moreli suszonych
  • 100 g śliwek suszonych
  • tymianek, zioła prowansalskie, suszona cebula, sól morska, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, czubryca)
  • 2-3 łyżki oliwy

 

Sposób przygotowania:

Schab faszerowany śliwką i morelą
Nacinam schab w dwóch miejscach tak aby utworzyły się dwa otworki nie stykające się ze sobą. Do jednego otworu napycham ściśle suszone morele, a do drugiego śliwkami suszone. Oliwę mieszam z przyprawami. Powstałą marynatą dokładnie nacieram kawałek schabu. Schab przekładam do miski, przykrywam folią spożywczą i wstawiam do lodówki na całą noc (12 godzin). Schab piekę ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180*C. Gdy schab dokładnie wystygnie, kroję go na plastry.
Schab faszerowany śliwką i morelą
W kawałku schabu robię dwa nacięcia (dwa otworki)
Schab faszerowany śliwką i morelą
Do jednego otworu wpycham śliwki, a do drugiego morele
Schab faszerowany śliwką i morelą
Mięso marynuję w oliwie i przyprawach 12 godzin
Schab faszerowany śliwką i morelą
Schab piekę około 1 godziny w piekarniku