anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Książka Kucharska: Pyszne mięsa na stół wielkanocny

Schab faszerowany w galarecie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: Å›rednie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszny schabik ,polecam każdemu:)

Schab faszerowany w galarecie

Składniki:

Schab faszerowany w galarecie

 

  • ™¦1 kg schabu bez koÅ›ci
  • ™¦ czosnek
  • ™¦ kostka warzywna
  • ™¦ sól + pieprz
  • Nadzienie
  • ™¦ 1 sÅ‚oik chrzanu w occie staropolski 290g
  • ™¦ 1/2 kostki masÅ‚a
  • ™¦ 3 jajka
  • Dodatkowo
  • ™¦ 1 pÄ™czek drobnego szczypiorku
  • ™¦ 3 czubate Å‚yżeczki żelatyny
  • ™¦ 3 szklanki wody
  • ™¦ 1/2 Å‚yżeczki cukru
  • ™¦ sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Schab faszerowany w galarecie
Schab umyć,wytrzeć rÄ™cznikiem papierowym,natrzeć przyprawami i upiec w foli aluminiowej.lub w rÄ™kawie w180- 200ºC okoÅ‚o 50-60 min,w zależnoÅ›ci od piekarnika. Gdy schab siÄ™ piecze, robimy nadzienie. Chrzan wyÅ‚ożyć na sitko, żeby dobrze odciekÅ‚,ugotowane jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach,masÅ‚o lekko pod mrozić i też zetrzeć na tarce. Wszystko wymieszać z chrzanem ,posolić ,popieprzyć dodać odrobinkÄ™ cukru.(wyrobić dokÅ‚adnie rÄ™kÄ…) Upieczony wystudzony schab,kroić w cienkie plastry, jak książkÄ™ tak żeby powstaÅ‚a kieszonka. Każdy podwójny kawaÅ‚ek,posmarować w Å›rodku nadzieniem,i lekko po wierzchu. Obtaczać w szczypiorku, i ukÅ‚adać na póÅ‚misek,udekorować dowolnie. 3 czubate Å‚yżeczki żelatyny ,namoczyć w 100 ml zimnej przegotowanej wody,poczekać aż spÄ™cznieje. 3 szklanki wody ,zagotować z kostkÄ… , dodać żelatynÄ™ i dobrze wymieszać aż siÄ™ rozpuÅ›ci. Doprawić do smaku pieprzem ,cukrem i sokiem z cytryny. Przecedzić przez siteczko,wystudzić,gdy galareta zacznie gÄ™stnieć,polewać Å‚yżkÄ… schab na póÅ‚misku,aż wylejemy wszystko. Smacznego