anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Książka Kucharska: Pyszne mięsa na stół wielkanocny

Schab faszerowany w galarecie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszny schabik ,polecam każdemu:)

Schab faszerowany w galarecie

Składniki:

Schab faszerowany w galarecie

 

  • ��1 kg schabu bez kości
  • �� czosnek
  • �� kostka warzywna
  • �� sól + pieprz
  • Nadzienie
  • �� 1 słoik chrzanu w occie staropolski 290g
  • �� 1/2 kostki masła
  • �� 3 jajka
  • Dodatkowo
  • �� 1 pęczek drobnego szczypiorku
  • �� 3 czubate łyżeczki żelatyny
  • �� 3 szklanki wody
  • �� 1/2 łyżeczki cukru
  • �� sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Schab faszerowany w galarecie
Schab umyć,wytrzeć ręcznikiem papierowym,natrzeć przyprawami i upiec w foli aluminiowej.lub w rękawie w180- 200ºC około 50-60 min,w zależności od piekarnika. Gdy schab się piecze, robimy nadzienie. Chrzan wyłożyć na sitko, żeby dobrze odciekł,ugotowane jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach,masło lekko pod mrozić i też zetrzeć na tarce. Wszystko wymieszać z chrzanem ,posolić ,popieprzyć dodać odrobinkę cukru.(wyrobić dokładnie ręką) Upieczony wystudzony schab,kroić w cienkie plastry, jak książkę tak żeby powstała kieszonka. Każdy podwójny kawałek,posmarować w środku nadzieniem,i lekko po wierzchu. Obtaczać w szczypiorku, i układać na półmisek,udekorować dowolnie. 3 czubate łyżeczki żelatyny ,namoczyć w 100 ml zimnej przegotowanej wody,poczekać aż spęcznieje. 3 szklanki wody ,zagotować z kostką , dodać żelatynę i dobrze wymieszać aż się rozpuści. Doprawić do smaku pieprzem ,cukrem i sokiem z cytryny. Przecedzić przez siteczko,wystudzić,gdy galareta zacznie gęstnieć,polewać łyżką schab na półmisku,aż wylejemy wszystko. Smacznego