Sposób przygotowania:
Schab faszerowany w galarecie
Schab umyć,wytrzeć ręcznikiem papierowym,natrzeć przyprawami i upiec w foli aluminiowej.lub w rękawie w180- 200ºC około 50-60 min,w zależności od piekarnika. Gdy schab się piecze, robimy nadzienie. Chrzan wyłożyć na sitko, żeby dobrze odciekł,ugotowane jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach,masło lekko pod mrozić i też zetrzeć na tarce. Wszystko wymieszać z chrzanem ,posolić ,popieprzyć dodać odrobinkę cukru.(wyrobić dokładnie ręką) Upieczony wystudzony schab,kroić w cienkie plastry, jak książkę tak żeby powstała kieszonka. Każdy podwójny kawałek,posmarować w środku nadzieniem,i lekko po wierzchu. Obtaczać w szczypiorku, i układać na półmisek,udekorować dowolnie. 3 czubate łyżeczki żelatyny ,namoczyć w 100 ml zimnej przegotowanej wody,poczekać aż spęcznieje. 3 szklanki wody ,zagotować z kostką , dodać żelatynę i dobrze wymieszać aż się rozpuści. Doprawić do smaku pieprzem ,cukrem i sokiem z cytryny. Przecedzić przez siteczko,wystudzić,gdy galareta zacznie gęstnieć,polewać łyżką schab na półmisku,aż wylejemy wszystko. Smacznego
maniek_4_26@o2.pl
anullka7
Schab jest bardzo smaczny,pasuje świetnie na święta wielkanocne:)