Sposób przygotowania:
Schab faszerowany w galarecie
Schab umyć,wytrzeć rÄ™cznikiem papierowym,natrzeć przyprawami i upiec w foli aluminiowej.lub w rÄ™kawie w180- 200ºC okoÅ‚o 50-60 min,w zależnoÅ›ci od piekarnika. Gdy schab siÄ™ piecze, robimy nadzienie. Chrzan wyÅ‚ożyć na sitko, żeby dobrze odciekÅ‚,ugotowane jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach,masÅ‚o lekko pod mrozić i też zetrzeć na tarce. Wszystko wymieszać z chrzanem ,posolić ,popieprzyć dodać odrobinkÄ™ cukru.(wyrobić dokÅ‚adnie rÄ™kÄ…) Upieczony wystudzony schab,kroić w cienkie plastry, jak książkÄ™ tak żeby powstaÅ‚a kieszonka. Każdy podwójny kawaÅ‚ek,posmarować w Å›rodku nadzieniem,i lekko po wierzchu. Obtaczać w szczypiorku, i ukÅ‚adać na póÅ‚misek,udekorować dowolnie. 3 czubate Å‚yżeczki żelatyny ,namoczyć w 100 ml zimnej przegotowanej wody,poczekać aż spÄ™cznieje. 3 szklanki wody ,zagotować z kostkÄ… , dodać żelatynÄ™ i dobrze wymieszać aż siÄ™ rozpuÅ›ci. Doprawić do smaku pieprzem ,cukrem i sokiem z cytryny. Przecedzić przez siteczko,wystudzić,gdy galareta zacznie gÄ™stnieć,polewać Å‚yżkÄ… schab na póÅ‚misku,aż wylejemy wszystko. Smacznego
maniek_4_26@o2.pl
anullka7
Schab jest bardzo smaczny,pasuje świetnie na święta wielkanocne:)