Sposób przygotowania:
Schab gotowany w słojuprzygotowanie
Schab myjemy, osuszamy i oczyszczamy.
Liść laurowy bardzo drobno rozkruszamy i razem z zielem rozdrabniamy w moździerzu.
Czosnek przeciskamy przez praskę i rozcieramy z solą peklującą.
Dodajemy pozostałe składniki i rozcieramy na jednolitą papkę.
marynowanie mięsa
Mięso nacieramy marynatą i wkłądamy do siatki wędliniarskiej lub obwiązujemy sznurkiem.
Schab pozostawiamy na 3-4 godziny w temperaturze pokojowej.
Teraz przekładamy mięso do słoja, dokładnie zamykamy.
Słój wekujemy tak jak zaprawy czyli wkładamy do wysokiego garnka, wyłożonego ściereczką, zalewamy zimną wodą do 3/4 wysokości.
Mięso gotujemy 1 godzinę i 20 minut, od zagotowania się wody- po tym czasie pozostawiamy w garnku do ostudzenia.
parzenie
Zimne wyciągamy ze słoja, przekładamy do pojemnika i wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin.
Sos wytworzony podczas gotowania przelewamy do pojemniczka i wykorzystujemy do smarowania pieczywa lub jako baza do sosu czy krupniku :)
Smacznego :)