reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Schab gotowany w słoju

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Kiedyś tak często robiono, ale ten jest taki na szybko, to znaczy przygotowuje się go dość szybko, ale swoje odczekać trzeba :)

Schab gotowany w słoju

Składniki:

Schab gotowany w słoju

 

  • 1,200 g schabu

 

  • 2 płaskie łyżeczki soli peklującej

 

  • 1 łyżeczka cukru

 

 

  • 1 płaska łyżeczka kminku mielonego

 

 

  • 1 płaska łyżeczka papryki wędzonej

 

 

 

  • 1 łyżka musztardy

 

  • Dodatkowo

 

  • słój z szerokim otworem

 

  • siatka wędliniarska lub sznurek bawełniany

Sposób przygotowania:

Schab gotowany w słoju

przygotowanie

Schab gotowany w słoju
mięso dokładnie smarujemy przygotowaną papką

Schab myjemy, osuszamy i oczyszczamy.

Liść laurowy bardzo drobno rozkruszamy i razem z zielem rozdrabniamy w moździerzu.

Czosnek przeciskamy przez praskę i rozcieramy z solą peklującą.

Dodajemy pozostałe składniki i rozcieramy na jednolitą papkę.

marynowanie mięsa

Schab gotowany w słoju
wiaderko po serku- obcięłam dno, usunęłam rączkę i dzyndzelki i naciągnęłam siatkę- łatwo nie było, ale mięso weszło łatwo a tu właśnie o niego chodzi :)

Mięso nacieramy marynatą i wkłądamy do siatki wędliniarskiej lub obwiązujemy sznurkiem.

Schab pozostawiamy na 3-4 godziny w temperaturze pokojowej.

Teraz przekładamy mięso do słoja, dokładnie zamykamy.

Słój wekujemy tak jak zaprawy czyli wkładamy do wysokiego garnka, wyłożonego ściereczką, zalewamy zimną wodą do 3/4 wysokości.

Mięso gotujemy 1 godzinę i 20 minut, od zagotowania się wody- po tym czasie pozostawiamy w garnku do ostudzenia.

parzenie

Schab gotowany w słoju
teraz możemy już ściągnąć siatkę i zajadać :)

Zimne wyciągamy ze słoja, przekładamy do pojemnika i wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin.

Sos wytworzony podczas gotowania przelewamy do pojemniczka i wykorzystujemy do smarowania pieczywa lub jako baza do sosu czy krupniku :)

Smacznego :)


Tagi:

schab mięso