Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Schab klasyczny podduszony w parowarze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Tradycyjny schab podany tuż po podduszeniu w parowarze wyszedł wyśmienicie.

Schab klasyczny podduszony w parowarze Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab klasyczny podduszony w parowarze

 

  • 6 - 7 plastrów schabu bez kości
  • 2-3 jajka
  • 3 - 4 szklanki bułki tartej
  • 2 - 3 szklanki maki pszennej

 

Sposób przygotowania:

Schab klasyczny podduszony w parowarze
Schab rozklepujemy. Jajka wbijamy do miski, dodajemy sól i pieprz i roztrzepujemy, schab moczymy w jajku zostawiając na około 15- 20 minut. Następnie na talerzyki nasypujemy mąkę i bułkę tartą. Schab wyciągamy z jajka i układamy na talerzyku obok. na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wyciągnięty schab obtaczamy w mące, w jajku i w bułce tartej - wkładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor z dwóch stron. Kiedy cały schab mamy upieczony, wkładamy kotlety na parę na około 20 minut. Podajemy tuż po przygotowaniu
Schab klasyczny podduszony w parowarze
przygotowujemy schab oraz całą panierkę
Schab klasyczny podduszony w parowarze
obtaczamy a mące następnie w roztrzepanym jajku
Schab klasyczny podduszony w parowarze
nastepnie w bułce tartej i smażymy na złoty kolor
Schab klasyczny podduszony w parowarze
przed podaniem przekłądamy na 20 minut na pare i podajemy