Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Schab w sosie piwno-pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Miękki i soczysty schab, jego smak podkreśla dodatek jabłkowego piwa

Schab w sosie piwno-pomidorowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab w sosie piwno-pomidorowym

 

  • schab bez kości 400g,
  • woda 150ml,
  • piwo jabłkowe np Redd`s 400ml,
  • koncentrat pomidorowy 8 łyżeczek,
  • mąka do obtaczania,
  • 3 cebule,
  • olej do smażenia,
  • czosnek 1 ząbek,
  • sól,
  • pieprz cayenne,
  • pieprz,
  • rozmaryn

Sposób przygotowania:

Schab w sosie piwno-pomidorowym
Cebulę obieramy i kroimy ją w krążki. Podsmażamy ją na patelni na złoty kolor. Schab myjemy i osuszamy papierowymi ręcznikami. Następnie dzielimy go na paski i obtaczamy w mące. Schab podsmażamy około 3 minut. Następnie zalewamy go piwem i wodą. Dokładnie całość mieszamy tak, aby usunąć przypaloną mąkę ze spodu garnka. Kolejno dodajemy koncentrat pomidorowy, usmażoną cebulę i przyprawy do smaku. Całość dusimy około 40 minut pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Gdyby sos wydawał się za gęsty można go podlać jeszcze wodą. Podajemy z ziemniakami lub świeżym pieczywem. Życzę smacznego ;)
Schab w sosie piwno-pomidorowym
Cebulę dokładnie obieramy i kroimy ją w krążki.
Schab w sosie piwno-pomidorowym
Podsmażamy ją na patelni na złoty kolor.
Schab w sosie piwno-pomidorowym
Schab myjemy i osuszamy papierowymi ręcznikami. Następnie dzielimy go na paski i obtaczamy w mące.
Schab w sosie piwno-pomidorowym
Schab podsmażamy około 3 minut. Następnie zalewamy go piwem i wodą.