Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Schab na słodko-kwasno z ogórkiem konserwowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Propozycja na obiad dla osób, które wolą kwaśniejsze smaki. Wszystko polane pysznym musztardowym sosem.

Schab na słodko-kwasno z ogórkiem konserwowym

Składniki:

Schab na słodko-kwasno z ogórkiem konserwowym

 

  • 4 plastry schabu
  • sól, pieprz, mąka do obtoczenia kotletów
  • 2 średnie cebule
  • 8 korniszonów
  • szklanka bulionu (może być z kostki)
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki estragonu
  • tłuszcz do smażenia kotletów

Sposób przygotowania:

Schab na słodko-kwasno z ogórkiem konserwowym
Rozbite kolety solimy i pieprzymy. Panierujemy w mące. Podsmażone na patelni mięso przekładamy do garnka. Dodajemy do niego pokrojoną w piórka, zeszkloną cebulę.

Pokrojone w półplasterki ogórki dokładamy do mięsa. Całość zalewamy bulionem. Doprawiamy miodem, octem i musztardą. Po 25 minutach duszenia dodajemy śmietanę i estragon.

Dusimy jeszcze pod przykryciem ok. 5 minut.