Sposób przygotowania:
Schab na słodko
Schab nacieramy solą i pieprzem. Pieczemy 1 godzinę w 200*C.Jabłka kroimy na kawałki, skrapiamy je sokiem z cytryny i dodajemy je do miesa po 40 minutach pieczenia.Podlewamy pieczeń 2 szklankami wody, sokiem z pomarańczy. Wrzucamy anyżek i 2 goździki. Szatkujemy kapustę, siekamy drobno cebulke, i smażymy je razem. Wlewamy ocet i 1,5 szklanki wody, dodajemy 5 ziarnek pieprzu, jałowiec, resztę goździków, liście laurowe, cukier i sól i dusimy przez godzinę pod przykryciem an małym ogniu.Jabłka i sos z pieczenia doprowadzamy do wrzenia, zagęszczamy śmietaną doprawiamy solą i pieprzem. Pieczeń podajemy z ryżem na sypko, wyłożona na kapuście. Sos podajemy osobno. Smacznego!