kasnaj

kasnaj

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 189]

Schab po sztygarsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Schab po sztygarsku to solidny kawał mięsa nadziany laską kiełbasy oraz czosnkiem zapiekany w piekarniku .

Schab po sztygarsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab po sztygarsku

 

Sposób przygotowania:

Schab po sztygarsku
Nasz schab myjemy i nożem w samym środku robimy dziurę na wylot, wycięcie miejsce wsuwamy laskę kiełbasy najlepiej jeśli mamy ją w jednym kawałku. Następnie nakłuwamy mięso i wkładamy obrane i przekrojone na ćwiartki ząbki czosnku. Tak zapeklowane mięso obcieramy solą i wkładamy do dużego naczynie żaroodpornego, następnie posypujemy je słodką papryką , przyprawą do gulaszu oraz ziołami prowansalskimi . obok mięsa wkładamy 10g masła suszone grzyby oraz orzechy włoskie z których powstanie aromatyczny sos. Tak przygotowane mięso podlewamy ok 1cm wodą i wstawiamy do piekarnika na ok dwie godziny na temperaturę 180C . Po upieczeniu mięso wyciągamy a do sosu możemy dodać odrobinę mąki aby go zagęścić . Należy pamiętać aby grzybów było w sosie symbolicznie aby nie zabić orzechowego aromatu w sosie . Smacznego
Schab po sztygarsku
Mięso przekłuwamy na srodku i wkładamy laskę kiełbasy .
Schab po sztygarsku
Czosnek kroimy w ćwiartki i wkładamy w nakute miejsca w mięsie .
Schab po sztygarsku
Mięso solimy oraz posypujemy wszystkimi przyprawami .
Schab po sztygarsku
Do naczynia żaroodpornego dodajemy masło orzechy oraz grzyby .