Sposób przygotowania:
Schab po sztygarsku
Nasz schab myjemy i nożem w samym środku robimy dziurę na wylot, wycięcie miejsce wsuwamy laskę kiełbasy najlepiej jeśli mamy ją w jednym kawałku. Następnie nakłuwamy mięso i wkładamy obrane i przekrojone na ćwiartki ząbki czosnku. Tak zapeklowane mięso obcieramy solą i wkładamy do dużego naczynie żaroodpornego, następnie posypujemy je słodką papryką , przyprawą do gulaszu oraz ziołami prowansalskimi . obok mięsa wkładamy 10g masła suszone grzyby oraz orzechy włoskie z których powstanie aromatyczny sos. Tak przygotowane mięso podlewamy ok 1cm wodą i wstawiamy do piekarnika na ok dwie godziny na temperaturę 180C . Po upieczeniu mięso wyciągamy a do sosu możemy dodać odrobinę mąki aby go zagęścić . Należy pamiętać aby grzybów było w sosie symbolicznie aby nie zabić orzechowego aromatu w sosie . Smacznego