SUPERPRZEPIS

Schab nadziewany kurkami

  • Beatris
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Schab nadziewany kurkami Więcej zdjęć (4)

Chudy schabik ze smażonym kurkami.

Składniki:

Schab nadziewany kurkami

 

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 20 dkg kurek
  • 1 cebula
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej lub oliwa do smażenia
  • 1/4 szklanki oleju do marynaty
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki przyprawy do wieprzowiny

Sposób przygotowania:

Schab nadziewany kurkami
Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oliwie (lub oleju). Kurki dokładnie oczyścić, umyć, dowolnie pokroić, dodać do cebuli i usmażyć je. W środku schabu zrobić otwór. W środku przekręcić nóż, żeby otwór się trochę powiększył. Do środka nałożyć kurki. Do oleju (do marynaty) dodać wyciśnięty czosnek, przyprawę do wieprzowiny i 1 łyżeczkę soli, dokładnie wymieszać. Przygotowaną marynatą zalać schab i odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie nadziane, zamarynowane mięso przełożyć razem z marynatą do naczynia do zapiekania. Piec w 180 stopniach przez ok. 1,5 godziny. Po godzinie pieczenia schab odwrócić.
Schab nadziewany kurkami
Oczyszczone kurki usmażone razem z pokrojoną cebulą.
Schab nadziewany kurkami
Otwór zrobiony w środku schabu i włożone do niego kurki.
Schab nadziewany kurkami
Zamarynowany nadziany schab ułożony w naczyniu do zapiekania.