Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Schab nadziewany żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Propozycja na świąteczny obiad i nie tylko .

Schab nadziewany żurawiną Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Schab nadziewany żurawiną

 

  • 1 i 1/2 kg schabu w całości
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1/2 op. suszonej żurawiny 150 gramowej
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Schab nadziewany żurawiną
Mięso umyć, osuszyć, zrobić długim ostrzem noża nacięcie w środku przez całą długość i wypełnić otwór żurawiną na całej długości dość ciasno. Delikatnie zewnątrz natłuścić oliwą, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem ,posypać solą i pieprzem.Resztę żurawiny drobno posiekać ,wymieszać z majerankiem i obtoczyć w tej mieszance schab.Włożyć do pojemnika ,szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).Mięso włożyć do rękawa, podlać winem ,przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do160 stopni przez ok. półtorej godziny .
Schab nadziewany żurawiną
Etap 1

Tagi:

schab