Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Schab orzechowo-śliwkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ulubiony schab orzechowo-śliwkowy

Schab orzechowo-śliwkowy

Składniki:

Schab orzechowo-śliwkowy

 

  • suszone śliwki -150 g
  • posiekane orzechy włoskie -100g
  • schab b/k- 1 kg
  • smalec -2 łyżki
  • majeranek otarty -1/4 łyżeczki
  • sok cytrynowy -1 łyżka
  • sól i pieprz
  • żółtko -1 szt

Sposób przygotowania:

Schab orzechowo-śliwkowy
Śliwki umyć, namoczyć na noc w przegotowanej wodzie, następnego dnia zagotować, usunąć pestki, pokroić na paseczki. Orzechy uprażyć na gorącej patelni, połączyć ze śliwkami, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z żółtkiem. Schab umyć, natrzeć sokiem z cytryny, solą i pieprzem i majerankiem, owinąć w folię i zostawić na 24 godziny w lodówce. Schab naciąć do połowy w 4 miejscach, w nacięcia włożyć farsz śliwkowo-orzechowy. Folię aluminiową posmarować smalcem, ułożyć na niej schab, obłożyć plasterkami smalcu, zawinąć. Ułożyć na blasze, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 60 minut, skrapiając wodą. Podawać na gorąco.