Sposób przygotowania:
Schab peklowany pieczony.
Schab przygotować do peklowania:wyszorować dokładnie szczoteczką,opłukać w wodzie,usunąć kość z mięsa,przyprawy
zmiażdżyć,wymieszać z solą,saletrą i cukrem.Połowę mieszaniny wetrzeć w schab,ułożyć go w kamiennym naczyniu.Pozostawić w temp.pokojowej na 2 dni.Przykryć drewnianym krążkiem.Wodę zag-
-otować,ostudzić i zmieszać z resztą przypraw i solą.Po 2 dniach zalać tym roztworem schab i wynieść do ciemnego i chłodnego pomieszczenia.Schab peklować 3 tygodnie,przewracając je co 2-3 dni.Po wyjęciu z zalewy oczyścić mięso z przypraw i opłukać,osącz-
-yć.Włożyć do brytfanny na rozgrzany tłuszcz,oblać mięso tłuszczem,
włożyć obraną,pokrojoną na talarki cebulę,wlać 3-4 łyżki wody.Piec,często podlewając sosem,a jak sos wyparuje,uzupełnić go wodą.Gdy schab jest miękki,wyjąć i pokroić w plastry,ułożyć na szerokim półmisku.Podawać z ziemniakami,puree z grochu i kapustą zasmażaną.
zmiażdżyć,wymieszać z solą,saletrą i cukrem.Połowę mieszaniny wetrzeć w schab,ułożyć go w kamiennym naczyniu.Pozostawić w temp.pokojowej na 2 dni.Przykryć drewnianym krążkiem.Wodę zag-
-otować,ostudzić i zmieszać z resztą przypraw i solą.Po 2 dniach zalać tym roztworem schab i wynieść do ciemnego i chłodnego pomieszczenia.Schab peklować 3 tygodnie,przewracając je co 2-3 dni.Po wyjęciu z zalewy oczyścić mięso z przypraw i opłukać,osącz-
-yć.Włożyć do brytfanny na rozgrzany tłuszcz,oblać mięso tłuszczem,
włożyć obraną,pokrojoną na talarki cebulę,wlać 3-4 łyżki wody.Piec,często podlewając sosem,a jak sos wyparuje,uzupełnić go wodą.Gdy schab jest miękki,wyjąć i pokroić w plastry,ułożyć na szerokim półmisku.Podawać z ziemniakami,puree z grochu i kapustą zasmażaną.