marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Schab peklowany pieczony.

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Schab zapeklować.Mięso wyjąć z zalewy,opłukać,osączyć,włożyć do brytfanny na rozgrzany tłuszcz,oblać mięso tłuszczem,dodać cebuli.Piec.Wyjąć

Schab peklowany pieczony.

Składniki:

Schab peklowany pieczony.

 

  • 80 dkg.schabu,
  • 4 dkg.tłuszczu,
  • 5 dkg.cebuli.
  • Zalewa:
  • 4 dkg.soli,
  • 0,2 dkg.saletry,
  • 0,2 dkg.cukru,
  • 0,2 dkg.kolendry,
  • 1 goździk,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • 1 liść bobkowy,
  • ząbek czosnku,
  • 1/2 l.wody.

Sposób przygotowania:

Schab peklowany pieczony.
Schab przygotować do peklowania:wyszorować dokładnie szczoteczką,opłukać w wodzie,usunąć kość z mięsa,przyprawy
zmiażdżyć,wymieszać z solą,saletrą i cukrem.Połowę mieszaniny wetrzeć w schab,ułożyć go w kamiennym naczyniu.Pozostawić w temp.pokojowej na 2 dni.Przykryć drewnianym krążkiem.Wodę zag-
-otować,ostudzić i zmieszać z resztą przypraw i solą.Po 2 dniach zalać tym roztworem schab i wynieść do ciemnego i chłodnego pomieszczenia.Schab peklować 3 tygodnie,przewracając je co 2-3 dni.Po wyjęciu z zalewy oczyścić mięso z przypraw i opłukać,osącz-
-yć.Włożyć do brytfanny na rozgrzany tłuszcz,oblać mięso tłuszczem,
włożyć obraną,pokrojoną na talarki cebulę,wlać 3-4 łyżki wody.Piec,często podlewając sosem,a jak sos wyparuje,uzupełnić go wodą.Gdy schab jest miękki,wyjąć i pokroić w plastry,ułożyć na szerokim półmisku.Podawać z ziemniakami,puree z grochu i kapustą zasmażaną.

Tagi:

schab mięso