Sposób przygotowania:
Schab pieczony z ketchupową marynatą
Z oleju i przypraw zrobić pastę przyprawową i natrzeć schab. Włożyć do szczelnego pojemnika i trzymać w lodówce 12 godzin .Na patelni rozgrzać smalec .Mięso wyjąć z marynaty ( zetrzeć jej nadmiar ) i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron . Ułożyć w garnku o grubym dnie ( jeśli trzeba przekroić mięso na 2 kawałki tak by leżały na dnie ). Obłożyć pokrojoną na kawałki cebulą . Włożyć ziele angielskie i liście laurowe. Zalać wodą tak by zakrywała mięso na 2 cm . Przykryć garnek tak by była mała szpara .Dusić aż woda odparuje , mięso będzie rumiane i miękkie, a w garnku pozostanie ok. 1 szklanki brunatnego , sosu. Wyjąć mięso i przed krojeniem ostudzić . Sos przetrzeć przez sito ( można potem zaprawić śmietaną ) .Jeśli mięso ma być na ciepło podgrzewać pokrojone w sosie .Jeśli na zimno sos zamrozić – będzie do kopytek.
eli_555
msewka