Neblina

Neblina

Szef Kuchni
[Przepisów: 22]

Schab pieczony z nutą imbiru

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ten sachb jest soczysty, dzięki temu, że podczas pieczenia kładziemy na nim salami, nie wysusza się. Imbir nadaje mu bardzo wyjatkowego smaku. Oliwa również wzbogaca walory pieczonego mięsa.

Schab pieczony z nutą imbiru

Składniki:

Schab pieczony z nutą imbiru

 

  • schab środkowy : około 1,5 kg
  • suszone polskie śliwki : 200 g
  • kandyzowany imbir : 50 g
  • powidła śliwkowe : 4 łyżki
  • oliwa smakowa cytrynowa lub inna ulubiona: 2-4 łyżki
  • goździki : 12 sztuk
  • salami bez dodatków : 8-10 plastrów
  • masło : 2 łyżki
  • suszony majeranek : 1 łyżka
  • sól morska : 2 łyżeczki
  • pieprz czarny młotkowany : 1 łyżeczka

 

Sposób przygotowania:

Schab pieczony z nutą imbiru
Schab naciąć w taki sposób, aby powstał tunel do nadziewania. Wnętrze kawałka mięsa nadziewać na przemian śliwkami i imbirem (do wyczerpania składników). Schab posypać przyprawami i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Natrzeć powidłami śliwkowymi, posypać goździkami, które przykleją się do powideł i polać oliwą smakową. Przykryć plasterkami salami oraz folią aluminiową do pieczenia. Piec 90 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. Z mięsa zdjąć folię i salami. Wierzch posmarować masłem, oprószyć majerankiem, wstawić do piekarnika na 5 -10 minut. Piekarnik wyłączyć, mięso wyjąć gdy wystygnie i wówczas najlepiej kroić na plastry.