Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Schab pieczony z winem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Schab pieczony z winem ma bardzo ciekawy smak.

Schab pieczony z winem

Składniki:

Schab pieczony z winem

 

  • 2 kg schab bez kości,
  • 1,5 szkl wino białe wytrawne,
  • 1 łyżka smalec,
  • 1 szt bulionetka,
  • 2 szt cebula,
  • 10 dag orzechy posiekane,
  • 10 dag morele suszone,
  • 1 łyżka szałwia,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz

 

Sposób przygotowania:

Schab pieczony z winem
Do garnka wlać 1,5 szkl wody, włożyć bulionetkę i zagotować. Na patelni rozgrzać smalec. Mięso umyć i zrumienić na smalcu ze wszystkich stron. Następnie włożyć do brytfanny, oprószyć pieprzem, solą i posiekaną szałwią. Mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 180 stopni, podlewając rosołem z bulionetki, Po 1 godzinie obłożyć pokrojoną cebulą i piec podlewając winem. Po kolejnych 30 minutach dodać pokrojone morele, posiekane orzechy i pozostawić w piekarniku jeszcze przez kilka minut. Mięso wyjąć z piekarnika, pokroić na plastry, polać sosem.