Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Książka Kucharska: Pyszne mięsa na stół wielkanocny

Schab pieczony z ziemniakami

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Wyśmienite danie na każdą okazję

Schab pieczony z ziemniakami

Składniki:

Schab pieczony z ziemniakami

 

 

 

Sposób przygotowania:

Schab pieczony z ziemniakami
Mięso umyć i osuszyć ściereczką. Czosnek obrać i przepuścić przez praskę. Schab natrzeć solą i czosnkiem. Owinąć w folię aluminiową i wstawić na ok 12 godzin do lodówki. Po tym czasie mięso wyjąc, usunąć z jego powierzchni czosnek i ostrym nożem ponacinać na głębokość 1 cm. (Odległość między nacięciami powinna odpowiadać grubości porcji). Na patelni rozgrzać połowę smalcu. Obsmażyć na nim mięso z obu stron na złoty kolor. Zdjąć z patelni i przełożyć do wysmarowanego resztą smalcu żaroodpornego naczynia. Polać sosem od smażenia. Posypać po wierzchu świeżo zmielonym pieprzem. Ziemniaki umyć pokroić na ósemki, posolić i ułożyć dookoła mięsa. Wstawić do nagrzanego do temp. 180 stopni piekarnika. Piec ok 1 godziny. Od czasu do czasu polewając mięso i ziemniaki wytworzonym sosem i ewentualnie odrobiną wody. W początkowej fazie pieczenia dobrze jest przykryć naczynie folią aluminiową ( na ok. 30 min) a dopiero potem dopiec już bez folii.