czarownica

czarownica

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 95]

Schab po nelsońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczne danie na obiad sos pycha polecam...

Schab po nelsońsku

Składniki:

Schab po nelsońsku

 

  • 4 plastry schabu
  • 5 dużych pieczarek
  • 1 cebula
  • 100 g śmietany 18%
  • pieprz biały, przyprawa typu vegeta, maggi, liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Schab po nelsońsku
Cebulę pokroić w paski podsmażyć na oleju razem ze schabem oprószonym vegetą, gdy mięso się podsmaży z obu stron wyjąć i dodać pieczarki pokrojone w drobne ćwiartki. Gdy pieczarki będą usmażone wlać ok. 1 l. wody, wrzucić schab, ziele angielskie, liść laurowy, doprawić i dusić ok 30 min. Śmietanę i mąkę dokładnie wymieszać z dodatkiem gorącego wywaru i resztę sosu zagęścić.