paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Schab po warszawsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny schab który gości na wielu stołach. Kieszonki pieczonego schabu faszerowane jajkami i chrzanem i posypane natką.

Schab po warszawsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab po warszawsku

 

  • schab bez kości 1,5 kg
  • jajko 5 sztuk
  • chrzan ostry ze słoika 4 łyżki
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • przyprawa do schabu staropolska
  • majeranek 5-6 łyżek
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • czosnek do smaku
  • majonez 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Schab po warszawsku
Opłukany schab osuszyć. Mięso natrzeć solą, czosnkiem, przyprawą staropolską do schabu oraz pieprzem i majerankiem do smaku. Pozostawić na noc w lodówce. Następnie zawinąć w rękach do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku około 1 godziny, następnie wystudzić. Schab pokroić w plastry o grubości 1 cm. W każdym plastrze naciąć głęboką kieszonkę. Ugotowane na twardo jajka obrać i drobno pokroić w kosteczkę dodać chrzan i majonez ( około 1,5 łyżki). Farsz wkładać łyżka w kieszonki schabu. Natkę posiekać, posypać nią farsz.
Schab po warszawsku
Opłukany schab osuszyć. Mięso natrzeć solą, czosnkiem, przyprawą staropolską do schabu oraz pieprzem i majerankiem do smaku.
Schab po warszawsku
Schab pokroić w plastry o grubości 1 cm. W każdym plastrze naciąć głęboką kieszonkę.
Schab po warszawsku
Ugotowane na twardo jajka obrać i drobno pokroić w kosteczkę dodać chrzan i majonez
Schab po warszawsku
Farsz wkładać łyżka w kieszonki schabu.