WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Schab środkowy w sosie pieczeniowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne plasterki schabu środkowego w aromatycznym sosie pieczeniowym z nutą wędzonej papryki. Idealne na niedzielny obiad.

Schab środkowy w sosie pieczeniowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab środkowy w sosie pieczeniowym

 

Sposób przygotowania:

Schab środkowy w sosie pieczeniowym
Na patelni rozgrzewamy olej. Plastry schabu delikatnie oprószamy mąką i wrzucamy na gorący tłuszcz. Smażymy z obu stron na rumiano, aż lekko się przypieką i przylgną do patelni. Przekładamy je do garnka, a na pozostały przypieczony tłuszcz wrzucamy pokrojoną w półplasterki cebulkę. Chwilę podsmażamy, aż się przyrumieni i wlewamy wodę. Mieszając, gotujemy kilka minut, aż wszystko odejdzie z patelni. Powstałym sosem zalewamy mięso, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, wędzoną paprykę i Dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkiego mięsa. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Schab środkowy w sosie pieczeniowym
Na oleju podsmażamy plastry schabu w mące.
Schab środkowy w sosie pieczeniowym
Podpieczony mocno schab przekładamy do garnka.
Schab środkowy w sosie pieczeniowym
Na pozostałym oleju podsmażamy cebulkę.
Schab środkowy w sosie pieczeniowym
Sosem zalewamy mięso, doprawiamy i dusimy do miękkości.

Tagi:

schab