Sposób przygotowania:
Schab w białym winie
Schab umyć osuszyć. Wierzch gęsto ponacinać na głębokość 2,5 cm. Natrzeć dokładnie mięso ze wszystkich stron solą i pieprzem. Rozgrzać olej w brytwance, podsmażyć schab na złoty kolor. Podlać białym wytrawnym winem oraz rosołem. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec 105 minut w temp.175 stop. C. Podczas pieczenia często polewać tworzącym się sosem. Obrać umyć ziemniaki, podzielić wzdłuż na cząstki. Osączyć oliwki. Cytryny dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Tymianek i rozmryn opłukać, osuszyć, oderwać od łodyżek. Rozciąć wzdłuż strączki paptyki chili. Oczyścić z pestek, drobno posiekać. Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Ziemniaki, czosnek, oliwki, papryczkę chili oraz zioła włożyć do brytfanki, po 45 minutach pieczenia mięsa, posypać całość solą oraz pieprzem. 15-20 minut przed końcem pieczenia w niacięcia w mięsie włożyć połowę plasterków cytryny, pozostałymi posypać jarzynkę. Piec dalej w tej samej temperaturze. Podawać na stół bezpośrednio po przygotowaniu.