mkowalski

mkowalski

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Schab w czarnej kawie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, wykwintne danie na obiad- na pewno wszystkim będzie smakowało.

Schab w czarnej kawie

Składniki:

Schab w czarnej kawie

 

  • 1,5 kg schabu
  • 2-3 cebule średniej wielkości
  • główka czosnku
  • 10 dag masła
  • czubata łyżka mąki pszennej
  • szklanka mocnej kawy bez fusów
  • łyżeczka majernaku
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka posiekanej bazylii
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Schab w czarnej kawie
Mięso myjemy, a następnie osuszamy i kroimy w dużą kostkę. Cebulę oraz czosnek obieramy i następnie drobno kroimy. Na rozgrzanym maśle porcjami rumienimy mięso. Na tym samym tłuszczu następnie szklimy czosnek oraz cebulę. Wsypujemy mąkę, robimy zasmażkę. Wlewamy pół szklanki wody oraz kawę. Podgrzewamy i raz jeszcze wlewamy pół szklanki wody. Mieszamy. Wkładamy mięso. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, oregano i dodajemy bazylię. Dusimy na małym ogniu przez około godziny. Podajemy z ziemniakami, kaszą lub ryżem.